P3 Dokumentär

P3 Dokumentär

Sveriges Radio

Programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände. Ansvarig utgivare: Şîlan Diljen

Categories: Society & Culture

Listen to the last episode:

Robert Mugabe väljs till ledare i Zimbabwes första demokratiska val och hyllas som en hjälte. Men presidenten som kämpar mot rasism förändras snart till en maktfullkomlig diktator.

När Maria Stevens flyttar till Zimbabwe på 80-talet är framtidstron stark. Den nye ledaren talar om jämlikhet och allas lika värde. Svarta och vita ska leva sida vid sida. Robert Mugabe kommer till makten efter en lång kamp mot en rasistisk vit minoritet. Världen hyllar honom. Och han har särskilt nära band till Sverige flera svenskar har blivit goda vänner med den intelligente befrielsehjälten. Men efter 20 år som ledare är Robert Mugabe inte längre landets hjälte. Tusentals människor har dödats av hans specialstyrkor. Ekonomin är i spillror. Och det blir allt mer uppenbart att Mugabe inte kommer släppa ifrån sig makten frivilligt. Stämningen i landet blir alltmer obehaglig. Och en dag kan Maria Stevens inte längre få tag på sin man, David. Medverkande: Maria Stevens, svensk farmägare och medlem i oppositionspartiet MDC. Margaret Dongo, gerillasoldat och oppositionspolitiker. Paul Rimmerfors, fd vän till Mugabe. Per Wästberg, författare och fd vän till Mugabe. Av: Markus Alfredsson. Producent: Ida Lundqvist. Ansvarig utgivare: Hanna Toll. År: 2020.

Previous episodes

 • 578 - Robert Mugabe – hjälten som blev diktator 
  Thu, 26 Mar 2020
 • 577 - Guantánamo och kriget mot terrorismen 
  Sun, 01 Mar 2020
 • 576 - NY PODD – P3 ID 
  Tue, 17 Mar 2020
 • 575 - Morddomen mot Esa Teittinen 
  Thu, 12 Mar 2020
 • 574 - Gizmondos miljardkrasch 
  Thu, 05 Mar 2020
Show more episodes

More canadian society & culture podcasts

More international society & culture podcasts

Choose the genre of podcast